BlogBurn-outDepressedDonker

De absolute bodem raken

Ongeveer een jaar geleden gebeurde het, het manifesteerde zich onschuldig in de vorm van een verkoudheidje. De onderliggende boodschap ging veel dieper…..

Ontslag

Ik wist net dat mijn functie boventallig zou worden en worstelde al een tijd met mijzelf staande houden in het werk. Het woordje ‘moeten’ kwam al veel te vaak voor in mijn zinnen. Ik reageerde bijgevolg te vaak vanuit boosheid en frustratie naar anderen. Ik realiseerde me op dat moment dat ik al een behoorlijke tijd een tikkende tijdbom was. Ik was mijzelf helemaal kwijt!

Burn-out

Het ‘verkoudheidje’ was een subtiel boodschapje van mijn lichaam met een krachtige uitwerking. Ik realiseerde me dat ik onmogelijk zo door kon gaan met mijzelf en mijn directe omgeving zo veel geweld aan te doen. Het werd uiteindelijk een ziekmelding met grote impact. Al snel werd duidelijk dat ik onmogelijk weer aan de slag kon gaan bij mijn werkgever. Gelukkig konden uiteindelijk goede afspraken worden gemaakt over een ‘werk naar werk’ traject en had ik ineens alle ruimte en tijd. Ik realiseerde me dat ik al een tijd snakte naar ruimte en vrijheid. Ik wist dat ik een ontdekkingsreis te maken had naar mijzelf. Wie was ik eigenlijk? Wat is belangrijk voor mij en waarom? Welke waarde heb ik toe te voegen aan deze wereld, waar haal ik voldoening uit? Kortom, waar was dat levenslustige jongetje in mij gebleven dat vol verlangen zijn dromen wilde leven?

De meeste mensen zouden dit een ‘burn-out’ noemen. Het vuur was letterlijk uit mij verdwenen. Hoe kreeg ik dat vuurtje weer terug? Kortom, van burn-out naar burn-in!

Hoe had ik mijzelf überhaupt toegestaan in zo’n situatie terecht te komen? Ik realiseerde me dat mijn hoog gevoeligheid hier een grote rol in had gespeeld. Ik was constant bezig met anderen in plaats van mijzelf. Voelde mezelf overal verantwoordelijk voor en voelde stress in elke vezel van mijn lichaam. Ik kon hierbij niet scheiden wat van mij was en wat duidelijk bij de ander hoorde. Ik ervoer een enorme prikkel ‘overload’. Door hier niet bij stil te staan, en zo mijn gevoel te erkennen, werd de emotie alleen maar sterker.

Break-through

Uiteindelijk heb ik dankzij deze crisis geleerd dat mijn hooggevoeligheid mijn grootste goed is. Vertrouwen en varen op dit sterke innerlijke kompas heeft mijn leven ineens zingeving en richting gegeven. De realisatie dat je in elke situatie altijd een keuze hebt en die met volle verantwoordelijkheid kunt nemen.

Hooggevoelig

Als je hooggevoelig bent kan je leven soms een behoorlijke achtbaan zijn. Het aanbrengen van grenzen voor jezelf is hierbij echt cruciaal. Geef jezelf de ruimte om te ontdekken wat je gevoel / intuïtie je wil vertellen. Neem jezelf serieus en word je beste vriend. Door een goede verbinding met jezelf zul je je uiteindelijk veel dieper kunnen verbinden met de mensen om je heen. Dat is waar het volgens mij om gaat in dit leven.

Doodgaan doen we uiteindelijk allemaal, leven niet!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.