BlogBurn-outDepressedFaalangstStress

De maakbaarheid van succes en geluk?

Wist je dat er op dit moment meer dan een miljoen Nederlanders kampen met een depressie of depressieachtige klachten? Om over de toename van burn-out klachten nog maar even te zwijgen…..En deze cijfers laten al jaren een stijgende tendens zien.

Blijkbaar is de moderne mens steeds minder toegerust op een ‘normaal’ functioneren in een wereld die wordt gedomineerd door ‘likes’ en een niet aflatende informatiestroom. We zitten de hele dag op facebook, Instagram, snapchat en als we aan het werk zijn gaan we vrolijk verder met mailen en internetten.

De moderne mens (homo sapiens) heeft zijn intrede pas zo’n 200 duizend jaar geleden gedaan. In een tijd waarin onze stressoren bestonden uit honger, aangevallen worden door een vervelende buurman van een andere stam of achterna gezeten worden door een groot roofdier. Ons stress systeem is eigenlijk nauwelijks geëvolueerd sinds het ontstaan van visachtigen, zo’n half miljard geleden. Grofweg kent ons stresssysteem maar drie reacties op een mogelijke stressor; vechten, vluchten of verstijven.

Einstein

Je hoeft geen Einstein zijn om te bedenken dat deze strategieën hun doel voorbij schieten in een tijd waarbij de mens zelf zijn stressoren bedenkt of uitvindt. Als jij een boos appje krijgt van een vriendin terwijl je ’s avond lekker onderuit gezakt op de bank ligt, reageert jouw over gedateerde stressrepons systeem nog net zo als 200 duizend jaar geleden. Je hartslag stijgt, en je lichaam maakt zich klaar voor een fysieke reactie. Opeens zit die bank toch niet meer zo lekker. In plaats van die stress reactie vervolgens te laten ontladen blijven we in een passieve lichamelijke staat. De ophoping van stresshormomen en neurotransmitters blijft zo veel langer actief in het lichaam dan eigenlijk de bedoeling is. Bij aanhoudende stress leidt dit zomaar tot een verscheidenheid aan lichamelijke klachten zoals te hoge bloeddruk, een gejaagd gevoel, hoofdpijn, hart en vaatklachten etc. Wist je dat de mens de enige diersoort is die zijn eigen selectiedruk heeft geïntroduceerd en als we zo doorgaan ook de eerste die verantwoordelijk is voor zijn eigen uitsterving.

Perfectie is de norm

Wat ook niet helpt is dat we daarnaast, vanuit de (social)media, constant worden bestookt  met beelden van de perfecte, succesvolle en gelukkige mens. Je zou bijna gaan geloven dat dit de norm is. Tot overmaat van ramp is de boodschap vaak ook nog dat succes en geluk een keuze zijn. Je zou hierdoor bijna vergeten dat het ervaren van verschillende emoties en gevoelens als somberheid, lethargie en angst gewoon een onderdeel van het leven zijn. De natuur spiegelt ons dit ook steeds. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de cyclus van de verschillende seizoenen. De lente als periode van bloei, energie en voortplanting. Deze staat in schril contrast met de donkere koude en natte winter waarin alles tot stilstand lijkt te zijn gekomen. Zie mijn eerdere blog.

We maken onszelf wijs dat we altijd maar succesvol op alle vlakken moeten zijn en zo geluk kunnen afdwingen. Minimaal drie keer per week naar de sportschool voor die ‘killerbody’.

Een succesvolle baan die altijd maar uitdaagt tot groei en ontwikkeling. Daarnaast ook nog de meest betrokken en liefdevolle ouder die nooit met een ochtendhumeur zaterdagochtend vroeg langs de lijn staat. Terwijl ik dit typ komt de waanzin van dit beeld in alle hevigheid op me af. We eisen van onszelf een constante staat van perfectie. Dit terwijl het hele universum ons geen enkel voorbeeld geeft van perfectie. Welke hoogmoed komt de mens toe…..

K..dag

Het gevolg van deze maatschappij, waarin de maakbaarheid van succes en geluk worden gepromoot, is dat je je als mens gaat verzetten tegen gevoelens van imperfectie, ongewenste gemoedstoestanden en een haperende gezondheid. Zodra je dit erkent en accepteert voldoe je namelijk niet meer aan de nieuwe norm! En dus zijn we weer aanbeland bij al die mensen met klachten van depressie, angsten en burn-out. Hoe lekker zou het zijn als we allemaal wat vaker toegaven gevoelens van somberheid, angst of spanning te ervaren? Met grote letters op facebook te posten dat je een ongelofelijke kutdag hebt. Al jaren vastzit in een klotebaan met geen enkel perspectief en dat je gewoon toegeeft het niet aan te durven iets anders te zoeken. Hoeveel steun en begrip zouden we dan gaan ervaren en hoeveel problemen zouden er ineens bespreekbaar zijn? In zo’n wereld wil ik leven! Er is niets mis met streven naar een mooi en goed leven. Maar af en toe realiseren dat er ook voldoende momenten van ongeluk, rouw en verlies zullen zijn plaatst de momenten van geluk en plezier in realistischer en dankbaarder perspectief.

Deze blog is mede geïnspireerd op het boek ‘Van big bang tot burn-out’ van Witte Hoogendijk en Wilma de Rek. Een absolute aanrader voor iedereen die hier meer over wil lezen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.