BlogFaalangstHSPStress

Faalangst en hooggevoeligheid

Veel hooggevoelige mensen (HSPers) noemen faalangst als oorzaak voor hun gebrek aan durf en weerstand tegen verandering. Dit blijkt voort te komen uit de eigenschap om alles graag de eerste keer al goed te doen. Eerst even de kat uit de boom kijken om het dan vervolgens de eerste keer al helemaal goed te willen doen. Dit wordt ook wel de ‘optimale optie ambitie’ genoemd.

Hoge lat

Zelf herken ik deze eigenschap maar al te goed. Doordat ik lang dacht dat ik alles gelijk de eerste keer goed moest doen, bracht ik mezelf vaak in een verlammende uitgangspositie. Ik had de druk van tevoren al zo hoog opgevoerd dat ik eigenlijk alleen maar kon ‘falen’.  Het inzicht dat deze eigenschap ‘hoort ‘ bij mijn hooggevoeligheid heeft mij ook milder doen kijken naar het begrip ‘falen’. Ik wil wat ik doe nog steeds zo goed mogelijk doen, alleen gun ik mijzelf nu een speels oefentraject.  Hierbij staat het leren voorop in plaats van het resultaat. Kortom, falen impliceert een oordeel over een uitkomst. Zonder oordeel kijken naar het resultaat geeft ruimte voor groei en succes!

Succes

De meest succesvolle mensen onderscheiden zich door hun bereidheid nieuwe dingen te leren en zich niet te laten afschrikken door  ‘slechte‘ resultaten. Sterker nog, dit stelt hen in staat te leren en hun strategie hier vervolgens op aan te passen. Dus, de volgende keer dat je merkt dat je de lat weer hoog hebt gelegd, gun jezelf een luchtig oefentraject waarbij de nadruk ligt op leren in plaats van het resultaat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.