BlogBurn-outDepressedDonkerGelukKwetsbaarStressSuccesZelfvertrouwen

Hoezo zou je een burn-out moeten voorkomen?

Schokkende cijfers, bijna 1 op de 6 werknemers ervaart klachten van burn-out. Deze cijfers laten al jaren een stijgende tendens zien. We hebben denk ik allemaal wel een beeld bij een burn-out en de klachten die hierbij horen. Strikt genomen is het geen sinecure een eenduidige diagnose van een burn-out vast te stellen. De vraag die zich vervolgens bij mij aandient, hoe belangrijk is dat en voor wie met name? Voor diegene die kampt met burn-out gerelateerde klachten zal het een worst zijn. Voor werkgevers, geestelijke gezondheidzorg (GGZ) en verzekeringsmaatschappijen is het van belang criteria te hanteren zodat er officieel een label kan worden toegekend en een behandelplan kan worden opgesteld met een samenhangend kostenplaatje.

Symptoom bestrijding

De focus lijkt zich steeds vaker te richten op de preventie van burn-out. Dit scheelt de werkgever maar ook de gezondheidszorg flink wat kosten, zo lijkt het. Volgens cijfers van verzekeraar Zilveren Kruis kost een  burn-out een werkgever gemiddeld 60.000 euro. In totaal hebben we het dan voor Nederland over ca. € 1,8 miljard per jaar. Nog een voorzichtige schatting volgens het TNO. Echter, nog steeds een enorm bedrag en het lijkt op basis van deze bedragen zinvol om in te zetten op preventie. Ik geloof alleen dat de oplossing niet ligt in het voorkomen van een burn-out. Dit lijkt een hele mooie oplossing op de korte termijn, alleen gaat preventie voorbij aan de onderliggende boodschap. Je bent hiermee een symptoom van een veel groter onderliggend probleem aan het bestrijden.

Burn-out als noodzaak

Even kortgezegd is een burn-out een belangrijk signaal van lichaam en geest dat je iets te lang doet wat je niet hoort te doen. Waar je dus te weinig energie aan ontleent en wat voornamelijk energie kost. Vandaar de term burn-out, in plaats van dat het vuur in jou brandt, brandt het buiten jou. Door in te zetten op preventie ga je mijns inziens voorbij aan de signaalfunctie. Tuurlijk kun je iemand weer laten re-integreren zodat iemand snel zijn werk weer kan hervatten en niet langdurig uitvalt. De vraag is in hoeverre je iemand hier daadwerkelijk mee helpt. Een burn-out zorgt voor de benodigde noodzaak om de regie over je leven te (her)pakken zodat je beter gaat zorgen voor je eigen behoeften en daardoor gaat doen wat je hoort te doen. Niet zelden hoor je van burn-out slachtoffers dat die burn-out het beste is wat ze is overkomen. Hierdoor werd er noodzaak gecreëerd om in beweging te komen en te leren kiezen voor wat hen drijft en energie geeft. Waarom zou je dit willen voorkomen? Waarom zou je werknemers willen laten zitten op een plek waar ze niet thuis horen en die hen energie kost?

Falend onderwijssysteem?

Als je hebt over duurzame preventie dan zou je in mijn ogen moeten beginnen bij het hervormen van het huidige basisonderwijs systeem. Nu staan hier voornamelijk het leren van basisvaardigheden zoals rekenen en taal voorop, in plaats van het stimuleren van creativiteit en persoonlijke ontwikkeling. Hoe mooi zou het zijn elk kind te laten ontdekken waar zijn of haar talenten en drijfveren echt liggen en waar het zich dus op kan onderscheiden in het leven. Dan leer je een kind keuzes maken die het dichter brengt bij een leven waarin het zich gelukkig voelt en een intrinsieke bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van de samenleving. Het leven dat je leidt is immers het gevolg van de keuzes die je (hebt) (ge)maakt, dan kun je maar beter vroeg goed leren kiezen!

Doe je nog wel wat je hoort te doen, is dit waar je echt gelukkig van wordt?

Daarnaast pleit ik voor een effectief behandelplan gericht op persoonlijke ontwikkeling / leiderschap en outplacement ipv re-integratie. Ik denk dat de hele samenleving gebaat is bij een duurzame oplossing waarbij een burn-out niet wordt gezien als taboe maar erkend kantelmoment voor iemand om het roer om te gooien. Op korte termijn zullen de kosten voor de samenleving hierdoor wellicht hoger zijn. Het kost nou eenmaal tijd en geld om het proces van persoonlijke ontwikkeling te doorlopen. Denk- en gedragspatronen die er een heel leven over hebben gedaan om in te slijten verander je namelijk niet in een paar maanden. Echter, op lange termijn ben ik ervan overtuigd de samenleving hiermee een dienst te bewijzen. Hoe meer mensen uiteindelijk echt gelukkig zijn met zichzelf en wat ze bijdragen aan deze samenleving, hoe mooier die samenleving uiteindelijk voor ons allen wordt. Zeg nou zelf, wat is er duurzaam aan iemand zo snel mogelijk weer laten re-integreren op een plek die uiteindelijk een (mede)aanleiding was voor het ontwikkelen van burn-out klachten. Tuurlijk, de burn-out lijkt op korte termijn weer even afgewend, maar wat doet dit met iemand op lange termijn? Er wordt hiermee in mijn ogen voorbij gegaan aan de signaalfunctie’ van een burn-out: ‘Doe je nog wel wat je hoort te doen, is dit waar je echt gelukkig van wordt?

Bevindt jij je op een ‘kantelpunt’ en zou je wel wat hulp kunnen gebruiken bij het ontdekken van wie jij bent, waar je voor staat en wat jou drijft? Vanuit mijn eigen worstelingen en ervaringen heb ik veel kennis opgedaan om jou in jouw zoektocht niet steeds zelf het wiel te laten uitvinden. Benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.