afwijzingBlogHooggevoeligheidHSPStress

Hooggevoeligheid en lage zelfwaardering

Als je hooggevoelig bent heb je een grotere kans om last te hebben van een lage zelfwaardering. Je maakt deel uit van een minderheid en hebt je waarschijnlijk je hele leven gespiegeld aan de norm van de meerderheid om je heen. Hierdoor vind je dat je je misschien niet zo moet aanstellen, dat je ook alles moet kunnen wat je je vrienden om je heen ziet doen. Ergens voelt dat voor jou toch ook niet zo makkelijk. Vooral de noodzaak tot ‘downtime’ na een situatie met veel prikkels doet je soms met schaamte vervullen….Waarom ben ik toch zo anders! Diep van binnen wijs je jezelf hierop af en daardoor voel je je vaak ‘minder’ dan je vrienden of collega’s op het werk.

Verandering

Het inzicht en bewustzijn dat je inderdaad anders bent en deel uitmaakt van een minderheid is het begin van zelfcompassie en verandering. Dat betekent anders kijken naar strategieën die je waarschijnlijk je hele leven hebt gehanteerd om jezelf te beschermen. Niet gaan voor die promotie, die verre reis uitstellen en die relatie niet aangaan. Allemaal risico’s op afwijzing en overprikkeling. Niet verwonderlijk dat het thema angst een grote rol speelt bij veel (hoog)gevoeligen. Angst om er niet bij te horen, angst voor overprikkeling, angst voor stress….En vaak de ergste van alle angsten: ‘FAALANGST‘. Uiteindelijk leidend tot een leven om te vermijden en hierdoor vermijden om te leven.

Omarmen om los te laten

Het goede nieuws is dat (hoog)gevoeligen vaak erg goed te coachen zijn. De kerneigenschap van hooggevoeligheid, diepgaande verwerking, speelt hierbij een belangrijke rol. Vaak hebben ze hierdoor snel het nodige zelfinzicht en daardoor ook de motivatie, om bestaande zelf saboterende strategieën te veranderen. Belangrijk hierbij, is het besef dat elke verandering ook leidt tot verlies. Een strategie heeft je namelijk ook altijd iets opgeleverd. Zonder het doorvoelen en accepteren van de pijn die hoort bij verandering is echte verandering niet mogelijk. Om te kunnen loslaten moet je het eerst hebben omarmd. Wellicht heb je na het lezen van dit stuk behoefte aan coaching of training en kan ik je hierbij helpen? Mijn deur staat voor je open.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.