Is dit voor jou herkenbaar?

Pleasen: Je wil graag door iedereen aardig gevonden  worden. Je vermijdt ruzie en conflicten.

Rechtvaardigheidsgevoel: Je kunt niet tegen onrecht. Je bent je snel van bewust van situaties waarin mensen onrecht wordt aangedaan. 

Omgaan veranderingen: Je houdt niet van verandering en het kost je in het begin tijd en veel energie om je aan de nieuwe situatie aan te passen. Eenmaal gewend aan de situatie functioneer je verder prima.

Omgaan met druk: Je hebt moeite met presteren als er mensen op je vingers kijken. Het liefst krijg je alle ruimte om je werk op jouw manier en in jouw tempo te doen.

Hoge lat: Je bent perfectionistisch, alles moet perfect, je zelfbeeld heeft hier sterk onder te lijden, want je bent een kei in jezelf afwijzen wanneer je de lat weer eens niet haalt. Kritiek op je functioneren raakt je diep.

Emotionele achtbaan: Je ervaart het leven vaak als een emotionele achtbaan.  Je emoties kunnen snel worden getriggerd. Hierdoor mijd je vaak drukke omgevingen. Van harde geluiden kun je snel schrikken.

Latent potentieel: Je hebt een sterk gevoel dat je ware potentieel niet tot uitdrukking komt. Dit zorgt voor een pijnlijk intern conflict en kan uiteindelijk leiden tot klachten van spanning en ‘burn-out’. Je ‘voelt’  dat je niet op de juiste plek bent.

Hooggevoelig, Hoogsensitief, HSP of gevoelige aard?

Elaine Aron heeft in 1996 voor het eerst de term de ‘Highly Sensitive Person’ geïntroduceerd. In haar gelijknamige boek beschrijft zij de hoogsensitieve mens (HSP). Dit op basis van haar eigen wetenschappelijk onderzoek en ervaring. Binnen Nederland heeft Marian van den Beuken, als HSP pionier, het stokje van Aron overgenomen door hoogsensitiviteit hier op de kaart te zetten. Hiertoe heeft zij verschillende boeken geschreven en lezingen gegeven over het onderwerp hooggevoeligheid. Ik vermijd liever de term HSP omdat ik mensen niet graag in hokjes plaats. Bovendien draagt dit m.i. bij aan een wij/zij cultuur, de HSP vs de non-HSP…..Ik spreek daarom liever van het hebben van een gevoelige aard en een vergroot bewustzijn.

De termen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit (High Sensitive Person) worden vaak door elkaar gebruikt. Binnen de kerngroep HSP Nederland is, in februari 2018, afgesproken dat we in Nederland geen verschil hanteren tussen beide begrippen. 

Wat is het precies?

Hooggevoeligheid gaat over de wijze waarop het centrale zenuwstelsel bij ca. 20% van de mensen prikkels filtert, vervolgens diepgaand verwerkt en doorgeeft aan het bewustzijn. Hierdoor is iemand met een gevoelige aard zich erg bewust van (subtiele) interne en externe prikkels die een situatie teweeg kan brengen. Positieve eigenschappen die vaak geassocieerd worden met hooggevoeligheid zijn: hoge mate van informatieverwerking, makkelijk kunnen leren, analytisch en ‘out of the box’ kunnen denken.  Verder wordt hooggevoeligheid gekenmerkt door een sterke fysiologische reactie op prikkels waardoor snel een gevoel van opwinding (spanning, stress) kan worden ervaren. Door deze aangeboren gevoeligheid van het zenuwstelsel, liggen overprikkeling en vermoeidheid vaak op de loer. Een vaak genoemde last geassocieerd met hooggevoeligheid is het moeilijk kunnen doseren van energie en activiteit. Daarom is het van belang te leren op tijd de voet van gaspedaal te halen om zo voldoende tijd in te bouwen voor rust en herstel, nodig bij zo’n (over)actief zenuwstelsel. Uit onderzoekcijfers is gebleken dat zo’n 15 – 20% van de mensen hooggevoelig is. In Nederland gaat het hierbij dus om zo’n  2 miljoen mensen van 18 jaar en ouder. 

Alle antwoorden op de meest gestelde vragen over Hoogsensitiviteit

Download mijn gratis factsheet: ‘Alles dat je moet weten over Hoogsensitiviteit’. Alle antwoorden op de meest gestelde vragen over Hoogsensitiviteit. Wat is het verschil met ADHD, ASS, is het erfelijk en meer.

Wanneer heb je een gevoelige aard?

Er zijn inmiddels vragenlijsten ontwikkeld die hier een antwoord op zouden moeten geven. Daarnaast wordt er ook steeds meer hersenonderzoek (fMRI) uitgevoerd om neurobiologische factoren te identificeren die mogelijk een rol spelen bij HSP. De door velen beschouwde grondlegger van de HSP theorie, Elaine Aron, heeft in 1996 een eerste test ontwikkeld voor HSP. Haar oorspronkelijke test bestond uit 23 vragen. Later is deze test, in het kader van nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, uitgebreid naar 27 vragen. De test geeft een goede indicatie of je over een gevoelige aard beschikt. Ik kan je uiteraard verder helpen bij het omgaan met jouw gevoelige aard. Doe hier de HSP test (meer dan 2500 mensen gingen je voor!).

Van lijden naar leiden

Kortom ervaar je het leven als van ‘buiten naar binnen’ en zou je dit graag willen omdraaien? Je hooggevoeligheid juist als krachtig talent om het leven te leiden dat leidt tot geluk en verbinding? Wist je bijvoorbeeld dat hooggevoelige mensen door hun diepgaande informatieverwerking juist vaak goed zijn in de volgende vaardigheden:

  • Oplossen complexe vraagstukken
  • Creativiteit
  • Emotionele intelligentie
  • Samenwerken
  • Onderhandelingsvaardigheden en beoordelingsvermogen
  • Cognitieve flexibiliteit

Guus Zijlstra coaching biedt een uniek coaching- en trainingsprogramma. Dit om je de inzichten en tools te geven je hooggevoeligheid niet als last maar juist als kracht te gaan ervaren.