BlogBurn-outDenkenDepressedHier en NUHooggevoeligheidHSPKwetsbaarStress

HSP als vaandeldragers van de nieuwe wereld

We weten inmiddels dat zo’n 20% van de mensen hoogsensitief is. Dit cijfer wordt steeds genoemd in verschillende onderzoeken en vindt haar oorsprong in de onderzoeken van Elain Aron in de jaren 90 van de vorige eeuw. Wat mij verbaasde is dat diezelfde verdeling is terug te vinden onder dieren. Dit weten we omdat er ook bij dieren uitgebreid onderzoek is gedaan naar het voorkomen van hoogsensitiviteit.

Evolutie van HSP

Blijkbaar geldt er een negatieve selectiedruk op de eigenschap van hoogsensitiviteit, waardoor deze maar bij 1 op de 5 mensen of dieren voorkomt. Een lagere sensitiviteit geldt blijkbaar als (evolutionair) voordeel aangezien deze bij het merendeel van de mensen voorkomt.

Ik neem je even mee terug in de tijd. De oertijd om precies te zijn, zo’n 40.000 jaar geleden. De eerste moderne mens (homo sapiens) leefde toen als jager en verzamelaar. De mens had geen vaste verblijfplaats en leefde in harmonie met de natuur. Afhankelijk van het seizoen varieerde het voedselaanbod van bessen en vruchten tot vlees. Het leven was toen vrij overzichtelijk en bestond uit 4-5 uur per dag zoeken naar eten. De rest van de tijd werd besteed aan de kleine, maar hechte sociale gemeenschap waar de mens deel vanuit maakte.

We beschouwen een kleine gemeenschap van zo’n 50 mensen. Binnen deze gemeenschap zijn er 10 oermensen hoogsensitief. Zowel vrouwen als mannen, we gaan er voor het gemak even vanuit dat 5 oermannen hoogsensitief zijn. Een van die mannen is ‘Jan’. Jan is geliefd in zijn gemeenschap. Zowel bij de vrouwen als bij de mannen. Jan heeft een scherp oog voor de omgeving en weet vaak waar het eten is te vinden. Ook is hij vaak de eerste die de groep waarschuwt als er gevaar dreigt. Kortom, Jan houdt zich bezig met het welzijn van de gemeenschap en zorgt er hierbij steeds voor dat de beste slaapplekken worden gekozen, de minste risico’s worden gelopen en de sociale coherentie van de groep wordt geborgd. Er is alleen ook iets waar Jan niet zo goed in is…..als op het vechten en snelle beslissingen nemen aankomt blokkeert Jan vaak. Zo is Jan ook zijn broer Rolf verloren. Hij ging mee op de jacht toen de groep werd overrompeld door een agressieve beer. Rolf bleef net iets te lang staan, de situatie in zich opnemende, terwijl de andere mannen direct actie ondernamen. De beer stortte zich hierdoor op Rolf die hierdoor het leven liet. De andere mannen doodden het dier uiteindelijk.

Diepgaande verwerking

Het verschijnsel van eerst de situatie beschouwen om vervolgens tot een analyse en een passende actie over te gaan, wordt in HSP land ook wel het ‘pause and check’ principe genoemd. Dit is het gevolg van wat hoogsensitieve mensen kenmerkt, hun diepgaande verwerking. Dit is ook bevestigd in hersenonderzoek (fMRI) waarbij is gebleken dat er bij HSP meer hersengebieden actief zijn bij bijvoorbeeld het uitvoeren van (visuele) taken. Dus meer associatie van verschillende hersengebieden om tot een grondige analyse te komen alvorens tot handelen over te gaan. Deze diepgaande verwerking eist ook zijn nadrukkelijke tol. Een snellere vermoeidheid, een tragere handelingssnelheid en snellere potentiële overprikkeling in een situatie waarbij veel prikkels aanwezig zijn. Maar ook, minder nakomelingen…

Glad ijs

Zou dit verklaren waarom niet alle mensen hoogsensitief zijn? Het snel kunnen handelen en tot actie overgaan in complexe situaties leidt tot een hogere overlevingskans. Dat lijkt evident bij het voorbestaan van de oermens en ook bij dieren. In de huidige tijd heeft de mens veel minder te maken met levensbedreigende situaties die de hoogsensitieve mens benadelen tov de niet hoogsensitieve mens. Dan zou je dus verwachten dat de verdeling hoogsensitief vs niet hoogsensitief in de moderne tijd richting de 50/50 zou gaan….Blijkbaar ondervinden hoogsensitieve mensen nog steeds nadeel van het simpele feit dat ze de eigenschap hoogsensitiviteit bezitten. Dit zorgt er blijkbaar voor dat ze minder nakomelingen krijgen en zo hun minderheidsaandeel in de samenleving in stand houden.

Nu ga ik me wellicht op glad ijs begeven maar ik vermoed dat HSP terughoudender zijn in het aangaan van relaties. Er wordt veel tijd genomen bij het zoeken naar en beoordelen van een potentiele partner. Daarnaast zorgt de grote behoefte van een HSP aan ruimte en vrijheid ervoor dat hij of zij zich minder snel zal binden. Heeft de HSP zich eenmaal gebonden dan is een eventuele kinderwens ook van sterke invloed op de vrijheid en ruimte die een HSP zich wenst. Bovendien zorgt het sterk ontwikkelde verantwoordelijkheidsgevoel ervoor dat er niet zomaar ‘mag’ worden begonnen aan kinderen. Zou deze terughoudendheid kunnen verklaren waarom slechts 1 op de 5 mensen hoogsensitief zijn? De eigenschap wordt simpelweg minder vaak doorgegeven aan de volgende generatie.

HSP als vaandeldrager?

Het zou heel interessant zijn hier verder onderzoek naar te doen. Ik geloof namelijk dat de wereld zit te wachten op (hoog)sensitieve mensen. Dit in een tijd die wordt gedomineerd door de Trumps van deze wereld. Waarbij het gaat om Ego, het streven naar het hebben van meer, toenemende oppervlakkigheid van contact en vernietiging van onze natuurlijke leefomgeving. Het gevolg hiervan is dat we het contact, met wie we zijn en de natuur om ons heen, verliezen. Ik zie het als de rol van HSP om de wereld te behoeden voor deze afstomping en totale dominantie van onze soort hier op aarde. Er is niet voor niets een toenemende behoefte aan duurzaamheid in onze samenleving, als tegenwicht voor de steeds sneller draaiende informatie en technologiesamenleving die ons domineert. De HSP als vaandeldrager in de strijd tegen deze sneldraaiende wereld op zoek naar datgene wat ons verbindt en ons leven zin geeft.

Meld jij je aan als vaandeldrager? Laat het me weten en deel je reactie.

Een gedachte over “HSP als vaandeldragers van de nieuwe wereld

  1. Ook al kan ik me grotendeels in uw tekst vinden, maar ik geloof niet dat de wereld zit te wachten op de sensitieve mens. De meeste mensen volgen en geloven in het heersende systeem. Als we al op een verkeerde manier opgroeien en worden onderwezen, is een leven zoals dit vandaag de dag (en al eeuwen lang) verwacht wordt al snel ‘goed’. Comfort in materie is een simpele geluksbrenger, terwijl we eigenlijk niet beseffen dat die zelfde comfort ons ook de mond snoert. Ik vond nog maar een jaar of 4 geleden de herkenning in hoogsensitiviteit, maar zie inmiddels ook het gevaar van deze ‘titel’ met al z’n eigenschappen. Het wordt wederom weer gebracht als een kwetsbare groep. Net als ADD, ADHD en alle andere ‘aandoeningen’. Nu is HSP al geaccepteerd als ‘geen aandoening’ binnen de beperkte psychologie, maar als je een gezonde weg ziet in een verknipte wereld word je ook niet met open armen ontvangen. Het vreemde is dat een groot deel van de mensheid tegenwoordig gelooft in evolutie, maar niet beseffen dat evolutie verandering inhoudt. Dan kan een mens het ook beter begrijpen en misschien accepteren. Onder de titel van hoogsensitiviteit blijft het altijd een tekort en te hoogdrempelig om naar te luisteren, terwijl we hier zijn om onszelf en de mensen om ons heen weer dichter bij haar/zijn natuur te brengen. Volgers zullen er altijd zijn, maar volg dan wel iets wat gezond is en dat is nog zelden bij de mens vandaan gekomen.

    Met vriendelijke groet,
    Dennes Jager

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.