Vroeger dacht ik dat mijn beperkingen mijn grenzen waren...

Profiel 2020

Geboren in 1972, getrouwd met Tessa en vader van een zoon en dochter. Al vroeg in mijn leven had ik een gevoel van ‘anders’ zijn. Dit gevoel werd versterkt zodra ik uiting gaf aan mijn gevoel. Dit stuitte vaak op onbegrip bij de wereld om me heen. Hierdoor creëerde ik de overtuiging dat het beter was als ik mijzelf niet liet kennen en zien. Lekker veilig en minder zichtbaar voor het oordeel van anderen.

Vluchten en pleasen

In plaats van te omarmen wie ik eigenlijk was vluchtte ik dus voor mijzelf. Mijn kracht, mijn gevoeligheid, kon letterlijk het daglicht niet verdragen uit diep gewortelde angst voor (zelf)afwijzing en spot. In plaats van mij raakbaar op te stellen, trok ik een muur op en deed zo veel mogelijk om erkenning te krijgen van mensen die juist ver van me af stonden. Ik had hierdoor lang het gevoel dat het ik tegen de rest van de wereld was.

Zelf de regie over mijn leven pakken liet ik graag aan anderen over. Ik werd de ultieme ‘pleaser’. Zo heb ik uiteindelijk een lang en – bij tijd en wijle –  pijnlijk pad bewandeld. Tijdens mijn studie (neuro- en gedragsbiologie) was ik al bezig met persoonlijke ontwikkeling en coaching. Mijn werkzame carrière, als adviseur milieu en later ICT, stond in het teken van een belangrijke waarde voor mij, namelijk zekerheid. 

Zonder onzekerheid geen groei

Op het moment dat iets wegvalt, waar je dacht veel waarde en zekerheid aan te ontlenen, zoals een baan of relatie, word je gedwongen om anders naar die waarde te kijken. Toen ik na 17 jaar afscheid moest nemen van mijn baan deed dat pijn. Ik moest afstand nemen van een voor mij op dat moment belangrijke waarde, namelijk zekerheid. Uiteindelijk heb ik verantwoordelijkheid genomen voor de situatie en ben ik de pijn aangegaan. Ondanks een existentiële crisis die volgde, kwam het besef dat ik nog steeds stond, leefde en ademde. Dit gaf en geeft mij tot op heden ruimte, ruimte te groeien. Sindsdien is onzekerheid een voor mij belangrijke waarde geworden. Zonder deze waarde kan ik namelijk niet groeien! Ik gaf mezelf vervolgens de ruimte voor een intensief persoonlijke ontwikkelingstraject. Ik volgde o.a. het jaarprogramma van David & Arjan (365dagensuccesvol), volgde verschillende opleidingen op het gebied van systemisch werk (familieopstellingen, innerlijke familie), NLP, HSP en coaching. Hierdoor ben ik gaan ontdekken dat het niet ik tegen de rest van de wereld is, maar ik tegen mezelf.

Met wie ik ben en wat ik heb geleerd is het nu tijd om te gaan geven. Geven, door te luisteren en confronteren, om jou zo te laten ontdekken wie jij bent, waar je voor staat en welke haalbare acties je hier aan kunt verbinden, richting een leven waarvoor jij de verantwoordelijkheid draagt. Ik geloof dat alle antwoorden al in jou aanwezig zijn. Soms kan het lastig zijn de toegang hiertoe te vinden, misschien mag ik je hierbij helpen?

Sometimes the wrong turn brings you to the right place