BlogHooggevoeligheidHoogsensitieve kinderenHoogsensitiviteitStressStrong-willed

Recept voor explosieve opvoeding; hooggevoelig en ‘strong-willed’

Ik weet nog goed hoe bij mij het kwartje viel. Tuurlijk, ik wist dat ik ouder was van hooggevoelige kinderen. Met een kind had ik vaak strijd, af en toe knalde dit behoorlijk. Zoals vaak ging het om iets onbenulligs. Ik zag dat hij bijvoorbeeld midden in een spelletje ‘Fortnite’ zat en vroeg hem vervolgens daarmee te stoppen omdat we gingen eten. Ik zag dan amper een reactie en mijn zoon ging ogenschijnlijk vrolijk verder waar hij mee bezig was, Mijn eigen frustratie en boosheid steeg dan naar een kookpunt. Ik voelde me niet gehoord en serieus genomen. Zijn doorgaan zag ik als bewuste sabotage! Ik moest toch zeker duidelijke grenzen stellen. Vanuit mijn boosheid ging ik op een gegeven moment  mijn stem verheffen en eiste van hem dat hij liet zien dat hij mij hoorde en actie ging ondernemen.

Explosief mengsel

Dit is wat er vervolgens keer op keer gebeurde; Ik zag hem iets doen waarvan ik wilde dat hij ging stoppen. Hij reageerde ogenschijnlijk niet en leek door te gaan waar hij mee bezig was. Ik werd dan vervolgens erg boos. Vanuit deze boosheid sprak ik hem aan. Hierdoor werd hij ook boos en gaf mij een steeds brutalere mond. Uiteindelijk stonden we allebei boos naar elkaar te schreeuwen. Reflecteren over zijn eigen gedrag was er niet bij. Hij gaf zelfs aan dat zijn gedrag door mij was veroorzaakt! Ik was immers diegene die boos was geworden. Op de een of andere manier lukte het mij niet hem te laten reflecteren over zijn eigen gedrag en aandeel in de ruzie. Gek werd ik ervan, ik had het gevoel geen grip te hebben op zijn gedrag en nog veel erger, ik begreep hem soms gewoon echt niet.

Via via hoorde ik in mijn netwerk al wel over de combinatie van hooggevoeligheid met ‘strong-willed’ , maar had nooit de link mijn eigen kind gelegd. Door me hierin te gaan verdiepen vielen voor mij ineens de puzzelstukjes in elkaar. Ik begreep ineens zijn gedrag en daardoor wist ik ook waarom mijn gedrag juist averechts werkte op hem.

Strong-willed?

Bij een hooggevoelig kind staat eigenlijk altijd het innerlijke meisje voorop. Dit innerlijke meisje staat voor gevoel. Het houdt van harmonie, is altijd op zoek naar verbinding en kan intens genieten en verrukt raken van iets simpels als een lieveheersbeestje, die zich een weg door jouw tuin baant. Naast het innerlijk meisje is er ook een innerlijk jongetje aanwezig. Dit staat, het laat zich waarschijnlijk raden, voor speelsheid, creativiteit, tomeloze energie en wilskracht. Bij hooggevoelige en strong-willed (sw) kinderen staat juist het innerlijke jongetje voorop. Dat meisje staat wat meer op de achtergrond. Ze weten heel goed wat ze willen en juist nog beter wat ze niet willen. Zij willen bepalen en hebben een sterke behoefte aan autonomie. Als ze iets in hun hoofd hebben moet het gelijk worden uitgevoerd. Ze lijken hiermee erg gefixeerd op zichzelf. Juist het empathische vermogen dat gekoppeld wordt aan hooggevoeligheid lijkt hier afwezig. Verstoor je die autonomie door je kind aan te spreken vanuit jouw innerlijke man, die o.a. staat voor grenzen stellen, actie en resultaten behalen, dan blokkeert dit jouw sw kind. Het is namelijk zo gefixeerd op waar het mee bezig is dat het jou in eerste instantie nauwelijks lijkt op te merken. Echter jouw aanspreken triggert zijn innerlijke meisje, hij wil namelijk niet worden afgeleid. Als jij nu vervolgens je stem ook nog eens gaat verheffen is de inwendige stress bij je kind op zo’n punt aangekomen dat er iets bij hem lijkt te exploderen. Hoe bozer jij als ouder wordt, hoe heftiger zijn reactie lijkt. Soms zie je de tranen door de boosheid heenkomen, maar zijn boosheid blijft overheersen. Je hoort vaak alleen maar jij, jij en jij terwijl dit jou nog bozer maakt als ouder. Hoe waagt hij je zo aan te spreken als ouder. Hoezo hooggevoelig en empathisch? Je vindt dat hij zich als een bot en egocentrisch kind gedraagt.

Hoe dan?

Misschien denk je nu, super herkenbaar, maar vertel me dan hoe ik hier als ouder dan anders mee om kan gaan? De eerste stap is het lastigst en zorgt voor bewustwording. Als je merkt dat je kind verzonken is in iets, realiseer je dan de enorme gedrevenheid waarmee hij dit doet. Als hij aanvoelt dat jij hem zal vragen hiermee te stoppen dan zal zijn stress niveau stijgen. Als het enigszins kan probeer ruim van tevoren aan te kondigen waar de grens ligt. Als je bijvoorbeeld om 18 uur wilt eten, kun je om 17:00 al rustig aangeven dat je wil dat hij om uiterlijk kwart voor 6 stopt met waar hij mee bezig is. Zo geef je hem de kans zich rustig voor te bereiden op het stoppen of onderbreken van zijn activiteit. Mocht je vervolgens merken dat hij nog steeds moeite heeft met stoppen, benoem dan dat je ziet dat wat hij doet erg belangrijk voor hem is, en dat je je kunt voorstellen dat het lastig voor hem is te stoppen. Probeer dit zo oprecht mogelijk te zeggen, kinderen en zeker hooggevoelige kinderen voelen vaak heel erg goed de non-verbale lading van je boodschap aan. Merk je desondanks toch boosheid op, probeer de rust te bewaren en geef na het erkennen van zijn behoeften aan wat jij van hem verwacht. Geef hem hierin de ruimte om te reageren en probeer te benoemen wat jij ziet in zijn gedrag. Helpt dit niet, hoe tegenstrijdig het ook klinkt, loop rustig weg en geef nogmaals aan wat jij van hem verwacht. Door weg te lopen voorkom je dat de situatie escaleert waardoor jullie beiden niet meer in verbinding staan en jullie elkaar niet meer goed kunnen horen.

Uit de bocht vliegen...

Uiteraard is dit een kwestie van veel oefenen en af en toe toch weer behoorlijk uit de bocht vliegen. De momenten waarin jullie beide weer uit de bocht vliegen zijn de mooiste leermomenten. Wees hierin niet te hard voor jezelf en je kind, kom hierop later weer terug als jullie beiden weer rustig zijn. Goh, wat knalden we weer even heftig met elkaar. Vond jij dat ook heftig en vervelend, wat gebeurde er nou eigenlijk, kun je me dit vertellen?

Heb je na het lezen van dit stuk behoefte aan meer concrete handvatten, coaching of training? Laat het me weten door je reactie hieronder achter te laten, dan kunnen we samen bekijken wat ik voor jou als ouder(s) kan betekenen.

Een gedachte over “Recept voor explosieve opvoeding; hooggevoelig en ‘strong-willed’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.