BlogGelukHier en NUKwetsbaarRaakbaarStressSuccesZelfvertrouwen

Stap jij uit de schaduw van je ego?

Ik had lang een slechte relatie met het woord ego. Het wekte bij mij voornamelijk een negatieve associatie op. Meer in de veroordelende betekenis van ‘die heeft een groot ego!’.

We schetsen een vijftal jaren geleden, ik was op een borrel van het werk. We hadden het over fietsen en meer specifiek over wielrennen. Ik vertelde toen dat ik het bar slecht kon hebben als ik op de fiets werd ingehaald. Dat kon ik niet zo maar over mijn kant laten gaan. Ik schepte er plezier in om achter een scootertje of e-bike aan te gaan en deze vervolgens ook nog in te halen. Mijn verhaal zorgde voor enkele opgetrokken wenkbrauwen bij mijn gespreksgenoten. Een collega sprak zich vervolgens uit en zei dat ik dan wel een groot ego moest hebben.

Recht in het hart

Deze opmerking hakte er bij mij wel in. Ik voelde me recht in mijn hart gestoken. Ik een groot ego?! Ik? Die me juist altijd klein maakte en er vooral voor zorgde niet op te vallen? Ik begreep er helemaal niets meer van. Op de fiets terug naar huis bleven zijn woorden op me inbeuken. Ik voelde me minderwaardig en gekwetst. Hoe kon iemand dat over me zeggen!

De innerlijke man

Inmiddels ben ik heel wat jaren en inzichten verder. Ik begrijp het nu veel beter. De betekenis die je aan het woord ego geeft zegt veel over jezelf. Ten eerste zie ik mijn ego nu als mijn sterke innerlijke man. Deze wil graag iets in de wereld zetten en loopt over van ambitie. Presteren en vooral vergelijken met anderen is iets wat hij graag doet. Gestimuleerd door onze westerse samenleving, waar ons van jongs af aan geleerd wordt vooral de innerlijke man te ontwikkelen. Gericht op presteren, resultaten en winnen.

Tja, wat zou de tegenhanger van onze innerlijke man zijn? Juist, de innerlijke vrouw. Waar de man voornamelijk bezig is met de toekomst (verwachtingen, resultaten) en presteren, is de vrouw gericht op het NU. Zij zorgt voor rust en realiteitszin. Wat is haalbaar en wat is het dat je nu nodig hebt? Kortom, de innerlijke vrouw draagt en houdt ons geaard, stevig, met beide voeten op de grond.

De innerlijke vrouw

De innerlijke vrouw is bij veel mensen onvoldoende ontwikkeld. Niet zo gek in een maatschappij die de nadruk legt op eigenschappen die voornamelijk bij de innerlijke man horen. Willen scoren, ambitie, resultaatgerichtheid en vooral presteren. Nergens wordt ons geleerd de innerlijke vrouw ontwikkelen. Dit terwijl er tegenwoordig zo veel signalen zijn dat we haar zo hard nodig hebben. Kijk naar het aantal mensen dat worstelt met werkdruk, zingeving, presteren, carrière en een goede balans tussen werk en privé. Op zoek naar rust, aarding en verbinding in onze jachtige informatiemaatschappij waarbij het aantal ‘likes’ je humeur van de dag bepaalt.

Balans

Is ego dan iets slechts? Nee, integendeel, het gaat allemaal om de balans. Zonder innerlijke man zetten we niets in de wereld. We hebben hem nodig om dingen gedaan te krijgen. Alleen slaat de innerlijke man nog wel eens door in zijn ambitie iets neer te zetten. Ik houd daarom een vurig pleidooi voor het omarmen en ontwikkelen van onze innerlijke vrouw. Krachtige sterke leiders hebben haar goed ontwikkeld. Ik moet hierbij denken aan het beeld van Obama, Mandela en Gandhi. Sterke leiders die een zachte kracht uitstralen. Als tegenhangers van leiders, zoals Trump, die puur op hun innerlijke man lijken te leunen. 

Het ontwikkelen van de innerlijke vrouw kost tijd. Ik spreek uit ervaring. Inmiddels hou ik nog steeds van snel fietsen en soms word ik ingehaald. Waar ik voorheen de turbo aanzette om de achtervolging in te zetten, tover ik nu een glimlach op mijn gezicht. Ik (h)erken de behoefte van mijn ego en kies vervolgens voor mijn eigen tempo. Vooral het besef dat ik een keuze heb geeft mij een heerlijk gevoel. Niets moet, alles mag!

Heb je na het lezen van dit stuk behoefte aan het ontwikkelen van je innerlijke vrouw? Ik nodig je graag uit voor mijn coaching, drijfverentest of masterclass. Bewustwording begint bij het anders kijken naar dingen. Dan realiseer je je vervolgens dat je een keuze hebt. Een voorwaarde voor het ervaren van regie over je leven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.