afwijzingBlogDenkenFaalangstHooggevoeligheidHSPInterviewKwetsbaarRaakbaarStressweerstandZelfvertrouwen

Straalangst – the movie

Afgelopen augustus heb ik een blog geschreven over straalangst. De angst om het podium te pakken, om te gaan staan en te stralen. Angst voor mogelijke reacties op wie je bent en wat je doet. Bang voor mijn eigen bevestigende negatieve gedachten over mijn zelfbeeld. De afgelopen jaren heb ik veel stappen gezet buiten mijn comfortzone. Een van deze stappen was het laten zien van wie ik ben in mijn blogs en op mijn site. Met knikkende knieën en zweethandjes toch klikken op die knop ‘publiceren’ om mijn gedachtespinsels de wereld in te slingeren. Daarna natuurlijk de klotsende oksels of mijn blog wel zou worden gelezen en of er reacties op zouden komen. Door het het steeds te blijven doen merkte ik dat het me steeds makkelijker en natuurlijker af ging. Ik ging er zelfs plezier aan beleven! Nu vond ik na de zomervakantie dat het tijd was voor een volgende logische stap, een vlog. Dit om nog meer van mezelf te kunnen laten zien. Een enorme uitdaging voor mij en weer ver buiten mijn comfortzone. Ik merkte allerlei stemmetjes en oordelen op in mijn hoofd. Deze wilden mij, uiteraard ter bescherming tegen mogelijke kwetsing, weerhouden van deze stap. Zodra je namelijk een podium opstapt gaan mensen iets van je vinden. Van dit risico was ik me (te) zeer bewust. Uiteindelijk heb ik toch besloten de stoute schoenen aan te trekken en zocht contact met iemand die mij wilde filmen. Dit heeft geresulteerd in een kort kennismakingsvideo van mij waarin ik vertel wie ik ben en wat ik doen.

Confronterend en pijnlijk!

Toen ik de eerste versie van dit filmpje onder ogen kreeg schrok ik enorm van hoe ik overkwam op beeld. Wat ik zag en uitstraalde paste niet bij het beeld dat ik van mezelf wilde neerzetten. De zelfkritiek was niet mals, dit filmpje kon ik uiteraard niet gebruiken. Ik zond de verkeerde energie uit, was veel te serieus en mijn zenuwen knalden van het scherm af. Ik heb hier een aardige tijd op lopen kauwen…Uiteindelijk tot de conclusie komend dat ik dit niet kon delen op mijn site of facebookpagina. Wat zouden mijn volgers wel niet denken, ik ging zo gigantisch door de mand vallen en mijn geloofwaardigheid verspelen.

Authentiek en moedig

De tijd verstreek en ik was mijn worsteling met dit filmpje al weer bijna vergeten. Totdat ik hierover sprak met een collega coach. Hij prikkelde mij door te zeggen dat ik met het publiceren van dit filmpje juist laat zien dat ik mijn straalangst overwin. Een groot thema, zeker voor veel HSP. Lekker voorbeeld maakt mij dat door zelf ook (weer) in de valkuil van straalangst te stappen en hiermee juist niet authentiek te zijn. Jemig, deze kwam wel even binnen. Ik besefte gelijk dat ik deze handschoen wel moest oppakken. Die video van mij, waarin je mij ziet worstelen, moet het daglicht zien. Als inspiratie voor zovelen die last hebben van straalangst, en zichzelf in mijn ogen dus onnodig klein houden. Dit gaat voor mij over moed en authenticiteit, angst hebben om iets te doen en het dan juist toch te doen. Ik vind het retespannend maar heb besloten dit toch te delen met jou. Ik hoop dat dit jou inspireert om hetzelfde te doen. Ik zou het super vinden als jij je reactie hierop deelt, als inspiratie en uitnodiging voor iedereen die zichzelf nog ‘klein’ houdt. Welke moedige stap heb jij te zetten?

2 gedachten over “Straalangst – the movie

  1. Trots op jezelf zijn Guus, ook met het filmpje waarbij de zenuwen af en toe van het scherm knallen, zoals jezelf omschrijft. Na diagnose PTSS heb ik al de nodige stappen gezet door nieuwe functie bij mijn werkgever om mezelf niet (meer) “klein” te houden.

    1. Bedankt voor je reactie Marc! Mooi hoe je beschrijft hoe jij de nodige stappen hebt gezet om jezelf niet (meer) klein te houden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.