BlogDenkenFaalangstKwetsbaarRaakbaarStressSucces

Straalangst

Ik ben lang, heel lang bang geweest. Bang om niet goed genoeg te zijn, te kort te schieten. Hierdoor was ik een meester in mezelf verstoppen. Dan was er namelijk ook niemand om me op te merken en iets van me te vinden. Dit heb ik heel lang volgehouden. Totdat het verlangen om te zijn zo sterk werd dat het de angst langzaam begon te verteren. 

Een bepalend moment  kwam tijdens mijn opleiding tot coach. Ik moest voor de groep een referaat houden. Toen ik mijn plek voor de groep pakte voelde ik mijn ‘ondergewaardeerde ik’ in de alertstand schieten. Wat als mijn presentatie niet goed genoeg zou zijn? Wat zouden ze van me vinden? En nog veel erger, wat zou ik van mijzelf vinden als ik niet aan mijn eigen eisen zou voldoen!

Ik kreeg mijn zenuwen uiteindelijk onder controle en mijn presentatie verliep uiteindelijk goed. Na afloop werd mijn presentatie geëvalueerd door de groep en werd het gedicht van Marianne Williamson voorgedragen. Zelden ben ik zo geraakt door een gedicht. Waarom? Haar woorden beschrijven mijn strijd met het onvoorwaardelijk accepteren van wie ik ben en wat ik doe. De zin die mij het meest raakt in dit gedicht is:

"Your playing small does not serve the world. There is nothing enlightened about shrinking so that other people won't feel insecure around you."

De tranen sprongen in mijn ogen. Het besef dat ik de wereld niet dien door me te verstoppen heeft mij de ogen geopend. We zijn allen op deze wereld om te stralen en onze unieke energie te verspreiden. Het is geen faalangst die ons de das omdoet maar ‘straalangst’. Sindsdien pak ik vaker het podium met de intentie om te stralen. Dit gaat me steeds beter af. Vaak vind ik het nog erg spannend, maar dan denk ik weer aan het gedicht van Marianne Williamson. Dit geeft me kracht en vertrouwen. Ik ben genoeg en dat is voldoende. Dit voor mij impactvolle gedicht wil ik daarom graag met je delen. Ik hoop dat het je inspireert en ook vertrouwen geeft:

Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness that most frightens us. We ask ourselves, Who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous? Actually, who are you not to be? You are a child of God. Your playing small does not serve the world. There is nothing enlightened about shrinking so that other people won't feel insecure around you. We are all meant to shine, as children do. We were born to make manifest the glory of God that is within us. It's not just in some of us; it's in everyone. And as we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same. As we are liberated from our own fear, our presence automatically liberates others.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.