BlogDenkenHier en NUStress

Goedemorgen……stress!

Ik voelde het vanochtend bij het wakker worden al, stress! De gedachten aan de komende week waren al genoeg om mijn stressbrein te activeren en mijn lijf in alertstand te zetten. Ook de normaal gesproken zo heilzame korte meditatie had niet het beoogde effect. Bewust van mijn gedachten en gevoelens besloot ik te handelen en direct de studieboeken in te duiken. Toen de kinderen naar school waren vertrokken voelde ik voor het eerst weer iets van berusting en kon ik me goed concentreren op het handboek Psychosociale hulpverlening. Werken als zzp’er geeft me erg veel voldoening maar het zijn momenten als deze dat ik collega’s mis. Juist om af en toe eens te kunnen relativeren en sparren onder het genot van een bakkie bij het koffieapparaat.

Inmiddels zijn we een paar uur verder en er heeft zich een ongekende productiviteit van me meester gemaakt. Ik realiseer me dat ik stiekem soms ook wel eens wat stress nodig heb om te presteren. Op dat moment gaat de bel……Ik merk lichte irritatie bij me op, wie durft mij uit mijn concentratie te halen?

Ongenode gast

Ik open de deur en sta oog in oog met de alleraardigst ogende kalende meneer van een jaar of 50. Ik vermoed dat hij het blije woord van Jezus wil verkondigen maar zo ver komt het alleen nooit. Zijn openingszin: ‘Maakt u zich ook zo’n zorgen over de toekomst’ brengt mijn creatieve en verbale brein op stoom. Mijn mond opent zich en de man wordt weerloos bedolven onder mijn woordenstroom:

“Ik probeer me zo min mogelijk bezig te houden met de toekomst. Dit omdat denken aan de toekomst me weghoudt uit het NU. Wist u dat de mens de enige diersoort is die zich druk maakt om iets wat (nog) niet is gebeurd? Weet u wat het ons oplevert, dat piekeren en denken aan de toekomst?”

De man leek met stomheid geslagen en kon nog net een beleefd knikje uitbrengen. Ik ging verder: Er gaan jaarlijks meer mensen dood door zelfmoord dan aan wereldwijd geweld. I rest my case…..Als u me nu wilt excuseren, ik ben NU aan het werk en heb het druk. Ik ben graag bereid op een later tijdstip met u hierover van gedachten te wisselen. Een hele fijne dag!

Zichtbaar overrompeld en niet in staat een woord uit te brengen beende de vriendelijke man zich uit mijn gezichtsveld weg….Tezamen met mijn stress…….

Fijne en productieve week!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.