HooggevoeligheidHoogsensitiviteitHSPTest HSP

Test op Hoogsensitiviteit

Onderstaande test is gebaseerd op de 27 vragen die door Elaine Aron zijn ontwikkeld om te bepalen of je de eigenschap van hoogsensitiviteit hebt. Deze vragenlijst is ontwikkeld voor volwassenen. Per vraag kun je aangeven in hoeverre jij de vraag voor jou van toepassing acht. Hierbij staat 1 voor ‘helemaal niet’ en 7 voor ‘extreem’. Op basis van jouw antwoorden kun je de volgende (indicatieve) uitslag krijgen:

 1. Je bent waarschijnlijk hoogsensitief (HSP);
 2. Je bent waarschijnlijk gemiddeld sensitief (MSP);
 3. Je bent waarschijnlijk laag sensitief (LSP).

Voor de juiste interpretatie van je resultaat is een aanvullend gesprek met een HSP deskundige altijd een must. Het kan namelijk zijn dat je wel hoogsensitief bent maar inmiddels goed kunt omgaan met de lasten die hiermee geassocieerd worden. Hierdoor scoor je lager in de test en zou je wellicht ten onrechte het resultaat ‘gemiddeld sensitief’ krijgen. Voor een verdere toelichting op, of bespreking van je resultaat kun je uiteraard contact met me opnemen.

Vul voor je begint je geslacht, leeftijd en mailadres hieronder in.

Door te klikken op op de knop ‘Ga naar test resultaten’ verklaar je akkoord te gaan met opslag van deze gegevens conform de privacyverklaring van Guus Zijlstra Coaching. 

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier je geslacht in.

Vul hier je leeftijd in.

Vul hier je mailadres in.

1.Raak je gemakkelijk overweldigd door sterke zintuiglijke indrukken? *
2.Ben je je bewust van allerlei subtiele zaken in je omgeving? *
3.Word je beinvloed door stemmingen van anderen? *
4.Neig je om meer dan normaal gevoelig te zijn voor pijn? *
5.Heb je, op drukke dagen, de behoefte jezelf terug te trekken, in bed of in een donkere kamer of overige ruimte waar je enige privacy hebt en geen prikkels? *
6.Ben je bijzonder gevoelig voor het effect van caffeine? *
7.Raak je gemakkelijk overweldigd door zaken als fel licht, sterke geuren, grove stoffen of sirenen in de buurt? *
8.Heb je een rijk innerlijk leven? *
9.Voel je je ongemakkelijk bij harde geluiden? *
10.Kun je diep ontroerd raken door kunst of muziek? *
11.Voelt je zenuwsysteem soms zo ‘ uitgemergeld’ aan dat je tijd voor jezelf nodig hebt? *
12.Ben je gewetensvol? *
13.Schrik je gemakkelijk? *
14.Voel je je ‘ door elkaar gerammeld’ als je veel moet doen in korte tijd? *
15.Als mensen zich niet op hun gemak voelen in een fysieke omgeving, weet jij gewoonlijk wat er gedaan moet worden om ze wel op hun gemak te stellen? *
16.Raak je geergerd als mensen proberen je teveel dingen tegelijk te laten doen? *
17.Doe je erg je best om geen fouten te maken en niets te vergeten? *
18.Probeer je gewelddadige films en shows op tv te vermijden? *
19.Word je op een onaangename manier nerveus waneer er veel om je heen gebeurt? *
20.Veroorzaakt ‘ honger’ een sterke reactie in je, die je concentratie of stemming verstoort? *
21.Brengen veranderingen in je leven je van je stuk? *
22.Merk je kleine dingen van het leven op, zoals fijne geuren, smaken, geluiden, kunstwerken, en geniet je daar van? *
23.Vind je het onaangenaam als er een hoop tegelijkertijd gebeurt? *
24.Stel je het als hoge prioriteit in je leven om verstorende of overweldigende gebeurtenissen te vermijden? *
25.Storen jou intense stimuli, zoals hard geluiden of chaotische taferelen? *
26.Als je je best moet doen of wordt geobserveerd terwijl je een taak verricht, word je zo nerveus of trillerig dat je het er slechter van af brengt? *
27.Toen je een kind was, zagen ouders of leraren je als gevoelig of verlegen? *

19 gedachten over “Test op Hoogsensitiviteit

 1. De uitslag op de test, omschrijft u juist, ben idd veel met de ander bezig, sommige dingen raken mij, maar ook laat ik andere dingen los, leer ik, meer onzelfzuchtige denken.

  1. Beste Tinie, bedankt voor je reactie. Fijn te lezen dat je er steeds beter mee om kunt gaan. Mocht ik je nog ergens bij kunnen helpen dan hoor ik dit graag. Hartegroet, Guus

 2. Ben via een vriendin op deze site terechtgekomen en heb de test gedaan. Deze bevestigt wat ik eigenlijk al wist. Ben een hsp-er. Naarmate ik ouder word kan ik er wat beter mee omgaan maar heb er nog steeds moeite mee dat mijn omgeving er niets van begrijpt. Je wordt vaak weggezet als “aansteller” en daar heb ik nog steeds moeite mee.

  1. Beste Marianne, dank voor je reactie. Vervelend om te lezen dat jouw omgeving zo weinig begripvol reageert. Helaas zijn we denk ik nog niet daar waar we willen zijn met de herkenning en erkenning van hoogsensitiviteit in Nederland. Juist door het delen van kennis en ervaringen op dit gebied zijn we denk ik wel op de goede weg. Hartegroet, Guus

 3. Ik weet nu zeker dat ik geen ADHD heb, wat meer dan twintig jaar geleden werd geconstateerd.
  Ik scoor 158 en heb sommige vragen twijfelachtig iets lager beantwoord. Ik wil leren omgaan met mijn emoties. Wat ik wel echt als een gave aanschouw is dat ik ook zeer hoog scoor als het gaat om empathie. Ik wil iemand kunnen steunen ipv mee huilen als diegene iets ergs is overkomen.

  1. Mooi inzicht Joachim, ADHD en HSP zijn idd niet hetzelfde. Als je mijn gratis factsheet download van mijn site kun je hier meer over teruglezen. Als ik meer voor je kan betekenen dan hoor ik het graag! Groeten, Guus

 4. Mijn zoon en ik hebben beide HSP. Mijn zoon is ook strong willed. Er word altijd gevraagd of hij officieel getest is door bijvoorbeeld school maar het is nog een soort taboe bij de hulpverlening en wij weten niet waar je dat nou echt gericht op HSP zou kunnen laten testen . Je merkt toch dat er vaak met ongeloof naar word gekeken. Vooral op zijn school merk ik Er was maar 1 juf die gelooft in HSP omdat haar zoon het ook heeft..Bijna alles komt uit op 7 bij ons allebei.

  1. Hoi Jolanda, Bedankt voor je openhartige reactie. De reguliere hulpverlening is helaas vaak nog erg onbekend met hoogsensitiviteit. Dat is ook mijn ervaring. Ik merk wel een kentering, er wordt steeds meer voorlichting gegeven door deskundigen op het vlak van hoogsensitiviteit. Lijkt me erg vervelend voor jou en je zoon. Misschien dat er in de buurt een goede HSP coach / psycholoog zit die jullie hierbij kunnen helpen?

 5. Na het doen van de test kwam er een score van 148 op het scherm.
  In de afgelopen jaren ben ik al redelijk op de hoogte geraakt van HSP. Het heeft me veel gebracht. Het helpt me om mijn omgeving goed in te schatten. Op mijn werk kan ik hier door soms dat beetje extra informatie bij patiënten ontfutselen die van belang zijn voor een arts. Als ik te geprikkeld ben, sluit ik me af, zelfs in een ruimte met veel mensen. Als ik ergens heen ga met veel lawaai, neem ik mijn oordoppen mee.
  Als mensen in mijn omgeving boos zijn, sluit ik me er in zekere mate voor af. Ik heb geleerd, door mijn beroep, om me niet alles aan te trekken. Het mooist aan HSP vind ik de diepgang die ik heb in mijn geloof in Jezus. Dankzij de HSP en geloof ben ik in een redelijk evenwicht. Het enige waar ik echt last van heb, maar wel enigszins geaccepteerd is die vervelende vermoeidheid, die pieken en dalen.

 6. Ik wist het eingelijk al, de vragen kwamen me zo bekend voor
  Het is moeilijk voor die Hsp zeer vermoeiend.

  1. Beste Frederik, de test legt helaas erg de nadruk op de lasten. Gelukkig zijn er ook een hoop kwaliteiten die samenhangen met een hooggevoelige aard. De kwaliteiten zien en ervaren vergt een verandering van focus. Er zijn gelukkig nieuwe testen in ontwikkeling die hier ook meer vanuit gaan…

  2. Ik kom op 86 van de 189 punten. Laagsensitief dus. Ik was als kind al vrolijk en ging graag om met andere mensen. Ik geniet van het leven en ben blij dat ik normaal ben. Het is wel jammer dat de samenleving zoveel aandacht besteedt aan hoogsensitieve mensen. Hierdoor worden laagsensitieven erg buitengesloten.

   1. Beste Peter, bedankt voor je reactie. Ik ben geen voorstander van labelen en mensen in hokjes plaatsen. Ik benadruk liever dat we allemaal mensen zijn met een bepaalde gevoelige aard. Gevoeligheid is een van de vele eigenschappen die ons maken wie we zijn. Fijn dat je je geniet van het leven. Dat is niet voor iedereen normaal. In normaal zit het woord norm, wat is die norm en wie bepaalt dat? Ik zou er juist voor willen pleiten niet ‘normaal’ te zijn, maar gewoon lekker jezelf, en dat dat dan goed genoeg is. Boeien wat de rest van de wereld daar van vindt…;-)

 7. 163 punten. Ik wist het al en blijf het lastig vinden, omdat het niet strookt met wat de meeste mensen als de meest waardevolle competenties en vaardigheden zien. Door de vragenlijst wel ontdekt wat nieuws ontdekt. Aspecten (andere lastigheden) die blijkbaar ook met mijn hoge gevoeligheid verband houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.