BlogBurn-outDenkenKwetsbaarStressSuccesZelfvertrouwen

Vertrouw jij op je intuïtie?

In een tijd en wereld die wordt gedomineerd door ratio en wetenschap wil ik in deze blog een lans breken voor het intuïtieve, noem het het gevoel of het weten. De Canadese auteur Malcolm Gladwell heeft hier een interessant boek over geschreven, intuition.

In dit boek beschrijft hij talloze voorbeelden waaruit de kracht en snelheid van onze intuïtie blijkt als het op oordelen of besluiten aankomt. Juist omdat intuïtie of gevoel voor ons zo ongrijpbaar zijn, proberen we dit vaak tevergeefs te beredeneren of beargumenteren.

Zo zijn we in staat om iemand vaak in enkele seconden te beoordelen. Dit doen we onbewust en onbedoeld aan de lopende band. Bijvoorbeeld bij de beoordeling van een potentiële partner of geschikte sollicitant. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ons oordeel niet anders uitpakt als we langer de tijd krijgen om iemand beter te leren kennen. Het lijkt erop dat we deze extra tijd voornamelijk gebruiken om ons ‘onderbuikgevoel’ te rationaliseren, zodat het minder zweverig klinkt.

Dubbele fout

Niemand weet hoe intuïtie precies werkt, en daarin zit voor mij precies de schoonheid. Je zou het ons onbewuste of alwetende kunnen noemen, in ieder geval bevindt het zich achter een gesloten deur voor ons hoofd en ratio. Een sprekend voorbeeld hiervan wordt geleverd door de beroemde Amerikaanse tenniscoach, Vic Braden. Hij had de opmerkelijke gave om te voorspellen wanneer een tennisser een dubbele fout ging slaan bij het serveren. In een wedstrijd voorspelde hij 16 van de 17 dubbele fouten op grond van de lichaamshouding en motoriek van de serveerder. Ondanks zijn verwoede pogingen om te rationaliseren waardoor hij dit kon voorspellen, heeft hij zijn ‘gave’ nooit kunnen ontrafelen. Het bevond zich letterlijk achter een gesloten deur van zijn bewustzijn.

Het opmerkelijke is dat iedereen wel een voorbeeld van intuïtie kan noemen. Waarom je juist naar die persoon in de kroeg werd getrokken of je een belangrijk besluit hebt genomen. Achteraf maken we onszelf wijs dat we ons gezond verstand hebben gebruikt en hebben gewikt en gewogen. Maar als je heel eerlijk bent, wist je al binnen enkele seconden wat je te doen of zeggen had. Jammer dat we zover van ons gevoel lijken af te staan dat we ons bijna uit schaamte lijken te verontschuldigen als we toegeven op gevoel een beslissing te hebben genomen.

De weg naar succes

Napoleon Hill heeft er zijn levenswerk van gemaakt de factoren die iemands succes bepalen, te identificeren en terug te brengen tot een programma van 13 stappen. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in zijn bestseller ‘Think and Grow Rich’ uit 1936. Nog steeds een grote bron van inspiratie voor velen.  Succesgoeroe ’s als Tony Robbins en de Nederlandse Michael Pilarczyk maken er geen geheim van dat ze zich door hem hebben laten inspireren. In zijn bestseller komt Hill tot een analyse van een aantal factoren die succesvolle mensen onderscheid van de rest van de mensen. Ik moet bekennen dat ik graag geloof dat succes is terug te brengen tot een combinatie van factoren die je in een bepaalde tijd en volgorde hebt te doorlopen. Dat maakt het grijpbaar en logisch. Dan kunnen we namelijk allemaal begrijpen wat er nodig is voor een succesvol leven. 

Ik geloof echter niet (meer) dat succes alleen afhangt van het conditioneren van gedachten en gedrag. Ik geloof dat de werkelijk toegang tot een succesvol leven zich al in jou bevindt. Noem het je onderbewustzijn, ziel of welke naam je het beestje ook noemt. Daar kom je niet op commando binnen, dat laat zich niet duiden door ons hoofd of ego. Het gedraagt zich als een wild paard dat zich niet zomaar laat temmen. Het laat zich op de meest onverwachte momenten zien en schiet er snel vandoor bij schrik. Pas bij jouw onvoorwaardelijke overgave, liefde en vertrouwen laat het zich vaker zien en werpt het zich op als jouw gids.

Wake-up call

In onze Westerse cultuur wordt ons van jongs af aan afgeleerd te vertrouwen en oordelen op basis van onze intuïtie of gevoel. We slaan door in het beargumenteren, rationaliseren en verwetenschappelijken van wat ons mens maakt. Het bewijs hiervoor zie ik in het explosief stijgende aantal mensen met klachten van burn-out, depressie en overspanning. We zijn uit balans, en niet zo’n beetje ook. We snappen niet meer wat we weten en horen te doen. Daardoor doen we de verkeerde dingen en zitten we op de verkeerde plek. Ons lichaam maar zijn best doen door steeds sterkere signalen van onbehagen te geven. Hallo, wake-up call!

Weten, snappen en doen

Mijn missie zit hem in het herstellen van de balans tussen hoofd, hart en handen. Zodat je snapt, weet en doet wat je ‘hoort’ te doen. Daar heb je intuïtie, ik noem het graag je hart, bij nodig.

Stel je eens voor hoe zou onze samenleving eruit zien als we ons meer zouden durven laten leiden door ons hart. Niet meer alles willen begrijpen en plat slaan tot een wiskundige formule. In het vertrouwen op het ongrijpbare zit voor mij pure schoonheid en kracht. Het weten is al voldoende, je hoeft er vervolgens alleen nog naar te leven.

Voel jij je geraakt of geïnspireerd door deze blog, ik vertel je graag meer over mijn missie en hoe ik je kan helpen de jouwe te vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.