Blog

Wat doe jij met het leven dat je hebt gekregen?

Homepage

Ik zal er geen doekjes omheen winden. Afgelopen jaar was geen makkelijk jaar voor me. Er gebeurde veel, te veel. Ik verloor hierdoor mijn balans. Allereerst was er corona, dit had gevolgen voor mijn bedrijf en de klanten die hierdoor wegbleven. In de zomermaanden werd ik geconfronteerd met het vrij plotselinge verlies van mijn vader en zwager. Daarnaast viel het thuiswerken me zwaar. Ik miste collega’s om mijn verhaal mee te delen. Mijn uren braaf achter een laptop slijtend begon me steeds zwaarder te vallen.

Makkelijk gezegd

Noodgedwongen besloot ik een korte break te pakken. Optimistisch als ik was dacht ik er na een paar weken weer bovenop te zijn om met hernieuwde energie mijn werk en leven weer op te pakken. Even een paar daagjes alleen in een huisje op de Veluwe geconfronteerd met alleen mijn eigen gedachten en gevoelens. Dit pakte helaas niet zo uit als ik had verwacht. Ik voelde mezelf steeds verder wegzakken in een moeras van zware gevoelens en emoties. Oude patronen en pijnen kwamen in alle hevigheid terug. Frustratie en verdriet maakten zich van me meester. Ik dacht dat ik mijn oude demonen voldoende onder ogen was gekomen. Nu waren ze weer in alle hevigheid terug. Ik wist me geen raad en viel terug op oude coping mechanismen…vluchten om maar niet te hoeven voelen. Vooral veel moeten van mezelf, mezelf bewijzen dat ik de controle nog had…Mijn trouwe en wijze lichaam gaf me signalen dat ik iets anders moest proberen. Ik zeg het vaak tegen mijn coachees, als je andere resultaten wilt krijgen moet je iets anders doen dan je altijd deed. Tja, makkelijk gezegd realiseerde ik me….

Storm

Ik nam mezelf voor deze storm uit te zitten en me er helemaal in onder te dompelen. Ik was klaar met vluchten. Ik organiseerde voldoende steun om me heen en leerde met compassie naar mezelf kijken. Luisteren, voelen en vooral het oefenen van geduld. Ik realiseerde me dat het leven draait om keuzes maken. De wetenschap dat je in elke situatie, hoe vervelend ook, een keuze hebt. Kies ik voor het licht of voor het donker? Wat leert deze situatie mij over mezelf? Hoe kan ik met deze informatie mezelf helpen?

Gevangenis

Ik las het boek ‘De Keuze’ van Edith Eger. Als overlevende van Auschwitz, weet zij als geen ander een geloofwaardig verhaal over het maken van keuzes te beschrijven. Haar levenslessen raakten en inspireerden mij. Als zij onder afschuwelijke en mensonterende condities kan kiezen voor licht, vergeving en een eigen verantwoordelijkheid dan kan ik het ook! Niets geen plotseling inzicht en verlichting, maar een lang leven hard werken aan (beperkende) overtuigingen, pijnen die haar weer af en toe een gevangene maakten. In zekere zin zijn we soms allemaal gevangenen van een onze gedachten en opgelopen trauma’s. Hiermee onszelf tot slachtoffer makend.

Zonder dat we er erg in hebben houden we die gevangenis zelf in stand. Ik was zelfs verbaasd te lezen dat veel gevangenen van concentratiekampen, nadat ze bevrijd waren, weer uitgehongerd terug strompelden naar hun vieze en modderige barakken. Ze konden niet omgaan met de plotselinge vrijheid en keerde terug naar de veiligheid van hun vertrouwde gevangenis. Dit terwijl ze zich tijdens hun gevangenschap zo hadden vastgehouden aan het moment van bevrijding. Dit hield ze in leven! Bizar niet?

Sleutel tot vrijheid

Ik wil mijn lijden absoluut niet vergelijken met dat van Edith Eger, maar ik herken veel in de door haar geschetste metafoor. Tijdens mijn crisis kroop ik weer in de gevangenis van mijn eigen beperkende overtuigingen en gedragspatronen. Totdat ik inzag dat ik ook hier weer een keuze had, mezelf gevangen houden of de uitdaging aangaan en de gevangenis uitlopen. In het maken van bewuste keuzes zit de sleutel tot vrijheid. Dat dat spannend kan zijn en risico’s met zich mee kan brengen, dat is zo. Je gaat immers nieuw terrein verkennen, de enige weg naar persoonlijke groei en werkelijke vrijheid.

Om Edith Eger aan te halen: ‘Wat moet ik doen met het leven dat ik heb gekregen?’ Deze vraag zette me aan het denken en heeft me geïnspireerd tot het schrijven van deze blog. Heb ik je door dit verhaal aan het denken gezet of wil je meer weten over mij en wat ik voor je zou kunnen betekenen, laat het me weten. De keuze is aan jou!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

2 gedachten over “Wat doe jij met het leven dat je hebt gekregen?

  1. Prachtig geschreven, Guus. Het boek De Keuze heb ik tijdens een leeskring besproken. Idd een mooie aanzet om na te denken. Ik gun je het leven VOL te leven. Je bent precies goed. Lieve groet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.