Blog

Wat is jouw probleem?

Ken je dat? Je begint met je ergens druk over te maken voordat er überhaupt een probleem is. Ik zal maar gelijk open kaart met je spelen….ik deed niet anders. Als er audities zouden worden gedaan voor beste regisseur in het genre horror, dan kwam ik zonder twijfel zo de voorrondes door.

Nu kan ik er om lachen, ik had zelfs al vroeg een lijfspreuk die me wees op mijn verlangen: ‘I’ll cross that bridge when I get there’. Grappig hoe we vaak lijfspreuken ontwikkelen op de gebieden waar we zelf de grootste verlangens en uitdagingen ervaren.

Soorten problemen

Goed, weer even terug naar het onderwerp, problemen. Wat zijn het eigenlijk? Ik ben tot de conclusie gekomen dat er twee soorten problemen bestaan. In de eerste plaats zijn er problemen die in het hier en nu bestaan en vragen om een al dan niet onmiddellijke oplossing. Als tweede zijn er de problemen die we in ons hoofd creëren op basis van een of ander toekomstig doemscenario. Let wel, dit zijn denkbeeldige problemen die op dit moment niet, zelfs nooit, kunnen worden opgelost. Ik noem ze imaginaire problemen.

Een doos als slaapplek

Kun je je voorstellen hoe frustrerend het is om een probleem te laten ontstaan in je gedachten terwijl je het met geen mogelijkheid NU kunt oplossen. Sterker nog, het is op dit moment, in de tastbare echte wereld, nog niet eens een probleem. Om Einstein vrij aan te halen, je kunt een (denkbeeldig) probleem niet oplossen gebruikmakend van hetzelfde systeem waarmee het is gecreëerd.

Toen ik jaren geleden zonder werk kwam te zitten ervoer ik veel stress. Ik kon me niet meer vasthouden aan de zekerheid en voorspelbaarheid van een baan. Ik had geen idee meer hoe mijn toekomst eruit zou komen te zien. Een gedachte die me zo veel angst aanjoeg dat ik allerlei scenario’s begon af te bedenken. Vreemd genoeg waren dit nooit scenario’s van hoop en mogelijkheden. Nee, het ging altijd over het verliezen van alles wat me zo dierbaar was. Mijn gezin, mijn huis met uiteindelijk het vooruitzicht van geen vaste woonplaats en een doos onder een brug als slaapplek. Helpt dit? Nee, natuurlijk niet, het vergrootte in eerste instantie alleen maar mijn paniek.

Lieveheersbeestje

We zijn inmiddels jaren verder en nog steeds kan ik geconfronteerd worden met een weerstand en angst tegen verandering. Inmiddels heb ik geleerd hoe hier mee om te gaan. Mijn sterke natuurlijke reactie is om te gaan DOEN. Plannen, dwangmatig dingen verzinnen om maar niet dat nare verlammende gevoel te voelen. Ik kies er nu voor om te gaan zitten, bewust vertragen, met oprechte nieuwsgierigheid naar de gedachten en gevoelens die me angst, onzekerheid en stress geven. Tuurlijk voel ik ook weerstand, het voelt niet voor niets vervelend. Maar ik heb geleerd dat er een boodschap zit in deze gedachten en opvolgende gevoelens. Gevoelens van onzekerheid, angst en stress horen bij mij –  en het leven –  als de stippen die horen bij een lieveheersbeestje. Door ermee te zijn, ernaar te luisteren lossen ze vaak vanzelf op. Niet dat dat hoeft….dan zou je namelijk met een bepaalde verwachting luisteren. Dat hebben ‘ze’ vaak door en dat laten ze dan je ook weten! Het gaat om het ontdekken van de onderliggende behoefte.

Luisteren

Zie het als het kind in jou, dat vraagt om troost, liefde en een luisterend oor. Zie het als een goede vriend(in) die jou deelgenoot maakt van zijn problemen. Hoe vaak luister je echt en zonder oordeel? Of schiet je vaak in de ‘actiestand’ en kom je gelijk met allerlei goedbedoelde oplossingen?

Om het mezelf makkelijker te maken heb ik het volgende regeltje voor mezelf ontwikkeld:

'Wat kan ik hier NU aan doen?'

Door de woorden een voor een af te gaan krijg ik voor mezelf helder wat ik eventueel te doen heb. Soms kan ik een probleem NU oplossen, vaker gaat het om imaginaire problemen die mijn aandacht vragen. Die geef ik dan aandacht, door gericht te gaan zitten en bijvoorbeeld te mediteren. Juist niet doen maar ZIJN en luisteren. Verdomd lastig weet ik uit ervaring, maar o zo heilzaam weet ik inmiddels ook.

Worstel jij soms ook zo met (imaginaire) problemen? Laat me eens weten hoe jij hier mee omgaat en wat jou helpt! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.