BlogDenkenFaalangstGelukSuccesTips

Welk excuus heb jij?

Deze druilerige zondag zette mij aan het denken…..al lang voel ik in mij een diep en brandend verlangen. Een verlangen om impact te maken, om van betekenis te zijn voor anderen. Het vormgeven van dit verlangen heeft mij wel enige tijd gekost. Noem het een missie of levensdoel, in ieder geval ‘iets’ bedoeld om je leven richting te geven en hier vervolgens concrete acties aan te kunnen verbinden.

Erkenning zoeken

Wat ik alleen lang niet doorhad, was dat ik een alibi had om mijn missie niet te leven. Ik noem dit mijn angst alibi. Dit alibi zorgde ervoor dat ik altijd excuses verzon, veelal onbewust,  waardoor ik het besluit uitstelde te gaan leven naar mijn missie. Als ik voldoende zelfvertrouwen heb dan ga ik…..of als ik mezelf meer heb geaccepteerd dan kan ik…..Zo heb ik een reeks van alibi’s verzonnen die uiteindelijk allemaal zijn terug te voeren op een van de 6 belangrijkste angsten. Mijn belangrijkste angst is de angst voor afwijzing en kritiek. Voortgekomen uit mijn vroege behoefte om erkenning te krijgen en gezien te worden. Hierdoor heb ik een drijfveer ontwikkeld en omgezet naar een talent, noem dit mijn gedrevenheid en daadkracht. Dit verzekerde mij van zichtbaarheid en oordelen van anderen wat ik kon gebruiken voor erkenning en bevestiging van mijzelf. Raar eigenlijk, om het zo op te schrijven. Erkenning zoeken van jezelf, buiten jezelf….Dat kan nooit een goede basis voor zelfvertrouwen en zelfliefde zijn. Jij creëert hiermee namelijk altijd een afhankelijkheid van iemand anders.  Maar ja, hoe kun je jezelf dit dan geven?

Antigif

De eerste voorwaarde hiervoor ligt in het creëren en helder krijgen van jouw levensdoel of missie. Wat geeft jou veel levensplezier en geeft je leven zin? Als dit toevallig ook iets is waar de wereld op zit te wachten zou je zomaar in de buurt van je missie of levensdoel kunnen komen. Begin gewoon met opschrijven, waar wind ik me over op, wat zou er beter, anders, duurzamer of mooier kunnen? Voel je eigen overtuiging en eventuele verontwaardiging. Voel het belang en de impact die je hiermee op het leven van anderen zou kunnen hebben. Met dit besef en motivatie voor het nastreven hiervan, heb je een belangrijk middel in handen om te kunnen kiezen. Besluiten is het krachtigste antigif tegen angst. Angst laat zich graag voeden door besluiteloosheid en uitstelgedrag. Niets dat het leven te bieden heeft is de prijs van het piekeren waard. De tijd tikt ondertussen niets ontziend door, hoe lang wacht jij nog met besluiten? Beheers jij je gedachten of beheersen je gedachten jou?

Ik daag je graag uit. Wat staat er tussen jou en jouw droomleven in? Wat is jouw grootste angst alibi?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.